Mátrai Visszhangok Vegyeskar

XVII. "Fúj, süvölt a Mátra szele" Nemzetközi Kórustalálkozó Recsken

2019. szeptember 27-29. között ismét megrendezésre kerül a „Fúj, süvölt a Mátra szele” Nemzetközi Kórustalálkozó, idén már XVII. alkalommal. A rendezvény fő eleme a szeptember 28-án megrendezésre kerülő ökumenikus istentisztelet és azt követően a kórusok koncertje. Plakát és részletes program itt:

http://matraivisszhangok.hu/dokumentum/27/Plak%C3%A1t%202019.pdf

http://matraivisszhangok.hu/dokumentum/26/megh%C3%ADv%C3%B3%202019%20z%C3%B6ld.pdf

2019-09-23

Dalárnap 2019

A Mátrai Visszhangok Vegyeskar az idén is részt vesz az Erkel Színházban megrendezésre kerülő Dalárnapon, melyre 2019. május 4-én (szombaton), immár negyedik alkalommal kerül sor, és amelyen amatőr kórusok adhatnak ízelítőt tudásukból és repertoárjukból. Minden Dalárnap fénypontja az esti előadás, melyben a résztvevő kórusok is közreműködnek. Az idén Kodály Zoltán Háry János című daljátékában adatik meg számunkra ez a lehetőség.

A Magyar Állami Operaház Dalárnappal kapcsolatos tájékoztatója az alábbi linkre kattintva olvasható: http://www.opera.hu/musor/megtekint/dalarnap-2019-2018/

Kórusunk a délutáni programban kapott helyet. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

2019-04-29

SZJA 1%

Kedves Támogatónk! Kérjük, támogassa egyesületünk működését személyi jövedeladója 1%-ának felajánlásával!

A Mátrai Visszhangok Zenei Közhasznú Egyesület adószáma: 18588165-1-10

Köszönjük!

2019-04-07

Ünnepre hív a dal...

A Mátrai Visszhangok Vegyeskar adventi koncertjeire az alábbi időpontokban és helyszíneken kerül sor:

2018. december 16. (vasárnap) 15 óra Sirok, Mátra Művelődési Ház (Sirok, Liget út 16.)

2018. december 22. (szombat) 15.30 óra Bodony, Római katolikus templom

2018. december 22. (szombat) 17 óra Recsk, Művelődési Ház (Recsk, Várbükki u. 10.)

Mindenkit szeretettel várunk!

Áldott, békés Karácsonyt és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk!

Meghívó: http://matraivisszhangok.hu/dokumentum/25/2018.%20megh%C3%ADv%C3%B3%20kar%C3%A1csony.pdf

2018-12-15

"Fesztivál" - ismét!

Mármint fesztiválkórus. Ezt a minősítést kapta ismét kórusunk, immár harmadik alkalommal.

2018. október 5-7. között rendeztük meg a XVI. „Fúj, süvölt a Mátra szele” Nemzetközi Kórustalálkozót Recsken, a Kulturális Örökség Európai Emlékéve és a 13 aradi vértanú emléknapja jegyében.

A találkozó zenés részére október 6-án került sor: először a Jámbor Vilmos Általános Iskolából a Római katolikus templomig vonultunk, ahol ökumenikus istentiszteletet celebrált Dombi Ferenc plébános, Balogh András református lelkész és Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész. Ennek keretében a kórusok egy-egy művet szólaltattak meg, majd az istentisztelet végén közös műként a Himnusz hangzott el, abból az alkalomból, hogy idén 125 éve hunyt el a zeneszerző, Erkel Ferenc.

Visszasétáltunk az iskolába, majd az ebéd és egy kis szusszanás után a Művelődési Házba vonultunk, kedves ismerőseink, az MH Légierő Zenekar Szolnok zenés felvezetésével. Itt a 13 aradi vértanúra emlékezve először koszorúzott a Magyar Honvédség és a kórusok, majd benn Nagy Sándor polgármester köszöntője után Dr. Koller József dandártábornok megemlékezése hangzott el. Ezt követően már a kórusoké volt a főszerep, a koncert első részében a Balassagyarmati Dalegylet, a Nyírbátori Tinódi Vegyeskar és az Agria Vegyeskar mutatta be műsorát, mindannyian kedves ismerőseink, voltak már vendégeink korábban. A második részben következtek a minősítést kérő kórusok, sorrendben a kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus, majd mi, a Mátrai Visszhangok Vegyeskar. A Négy katonanóta előadásával a magunk eszközével is megemlékeztünk a nemzeti gyásznapon.

Már tavaly is úgy gondoltuk, hogy illendőség ide vagy oda, ne mi, házigazdák zárjuk a műsort, amikor a szolnoki MH Légierő Zenekar is körünkben van, mert így a nézőtérről követhetjük mi is a „fiúkat”. Már aki befér. Az ő műsorukban is volt megemlékezés a 13 aradi vértanúra, Márki Sándor művének megszólaltatásával, de jutott idő a szórakoztató dallamokra is.

Ezt követően a Dr. Kis Katalin, Kalocsainé Csillik Mária és Ember Csaba alkotta zsűri értékelt, mely alapján mindkét kórus fesztiválkórus minősítést szerzett. Innen is gratulálunk a kolozsváriaknak, mi pedig jóleső érzéssel könyveltük el, hogy a kitűzött cél teljesült, sikerült megtartani ezt a kategória minősítést. Közös műként megszólaltattuk a Szózatot, melyet Egressy Béni 175 éve zenésített meg.

Utána ismét vissza a suliba, ahol finom vacsora (Köszi, Lányok!) és jókedvű zenés buli következett (Köszi, Zsuzsi, Miklós és Áron!).

Kissé sűrű volt az évünk eddig, de egy pár nap pihenés után folytatjuk a munkát, nemsokára itt az adventi időszak, amikor ismét sok dolgunk lesz. A részletek később.

A kórustalálkozóról született írás a Heves Megyei Hírlap online oldaláról:

https://www.heol.hu/kultura/helyi-kultura/ket-napig-minden-csak-a-zenerol-szolt-1342901/

Gál Gábor fotói: https://www.heol.hu/galeria/korustalalkozo-recsken/

2018-10-07