Mátrai Visszhangok Vegyeskar

2016 tavaszáról-nyaráról…

Rég adtunk hírt a kórusról, pedig februártól szünet nélkül dolgozunk. Most a tavaszi-nyári eseményekre következik egy rövid visszatekintés:

Mindenképpen az eddigi legkülönlegesebb fellépésünkként tarthatjuk számon azt, amely a 2016. május 7-8. között a Magyar Állami Operaház által az amatőr kórusok számára megrendezett országos találkozó, a Dalárünnep 2. napján történt, az Erkel Színházban. Minden regisztráló kórusnak rövid, 10 perces bemutatkozásra volt lehetősége a fantasztikus akusztikájú színházban. A folyamatosan érkező kórusok miatt nem csak a színpadon volt állandó „forgalom”, a nézőtéren is. Amatőr és amatőr kórus között is van különbség, jó volt belehallgatni mások műsorába, bár úgy tűnt, sokan nem így gondolják, az esti főprodukció közeledtével azért már kb. a nézőtér fele megtelt. A nap jelentőségét pedig ez az este adta, Mascagni: Parasztbecsület című operájának előadása közben a Húsvéti kórust a két nap során fellépő kórusok énekelték, Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár vezényletével, aki erre az estére visszatért eredeti szakmájához. Bízunk benne, hogy azok a kedves operaszerető, gyanútlan jegyvásárlók, akik erről a merényletről mit sem sejtettek, végül nem bánták meg, hogy körülöttük ezer ember több szólamban énekelt.

Feldebrőn, 2016. június 25-én, a Ribizli Fesztivál idején adtunk koncertet az Altemplomban, melyre eredetileg a Pünkösdi Barangoló koncertek keretében került volna sor. (A Mátrai Visszhangok Vegyeskar Észak-Magyarország középkori templomait bejáró sorozata.) Köszönjük a hallgatóság kedves, dicsérő visszajelzéseit!

Ismét részesei voltunk a Mátrai Múzeumok Éjszakájának, melyben a Mátra Jövője Turisztikai Egyesülettel létrejött együttműködés alapján veszünk részt évek óta. Igaz, idén nem énekeltünk, mivel 2016. július 9-én (a módosult időpontra tekintettel) nem tudtunk zenés produkcióval rendelkezésre állni, de garantáltan jóllakhatott mindenki különféle ízesítésű nánickával, amit idén is a recski Művelődési Ház udvarán sütöttünk és kínáltunk a kedves Vendégeknek. Fotók a galériában.

Szent István napi szentmise keretében énekelt a kórus 2016. augusztus 20-án Recsken, majd a Szent István szobornál megtartott megemlékezésen közreműködött a Himnusz és a Szózat előadásával.

Közeleg a XIV. „Fúj, süvölt a Mátra szele” Nemzetközi Kórustalálkozó, melyre 2016. szeptember 30-október 1. között kerül sor Recsken, a Széchenyi-emlékév és a Szózat keletkezésének 180. évfordulója jegyében. Részletek hamarosan!

2016-08-28

Emlékezünk

A 2014. évihez hasonlóan a 2015. évi recski adventi hangversenyünk sem csak a boldog ünnepvárásról szólt… Most vitéz Krasznay Bélára, a Recski Szövetség Egyesület 2015. november 18-án elhunyt elnökére emlékeztünk.
Az egykori recski fogolytábor területén, a Nemzeti Emlékparkban minden év szeptemberében megrendezésre kerülő megemlékezésnek a Mátrai Visszhangok Vegyeskar évek óta közreműködője. A Recski Szövetséggel létrejött jó munkakapcsolat mellett nem feledhetjük Béla bácsi közvetlenségét, baráti üdvözlését, kedves szavait, amiből minden alkalommal jutott nekünk a hivatalos ünnepségen kívül is.
A Kórus képviseltette magát a gyászszertartáson, az adventi hangversenyen pedig az emlékezés gyertyái Béla bácsiért égtek, Nicholas White „Ave verum corpus” című műve érte csendült fel. Koszorúnkat később elhelyeztük a Nemzeti Emlékpark emlékművénél.
Emlékét megőrizzük.

(Fotók a galériában.)

 

2016-01-18

Karácsonyi és újévi jókívánságok

Az adventi hangversenyekkel lezárta ez évi munkáját a Kórus. Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik figyelemmel követték a Mátrai Visszhangok Vegyeskar 2015. évi tevékenységét, támogatóinknak pedig, hogy ebben az évben is kitartottak mellettünk, különféle hozzájárulásaikkal segítették a Kórus munkáját, rendezvényeit. Kívánunk Mindannyiuknak áldott, békés Karácsonyt, eredményekben gazdag, boldog új esztendőt!

2015-12-22

Adventi hangversenyek

A Mátrai Visszhangok Vegyeskar 2015. évben is szeretettel várja az érdeklődőket adventi hangversenyeire:

december 19. (péntek) 19 óra: Bodony, Ady Endre Művelődési Ház

december 20. (szombat) 14 óra: Sirok, Művelődési Ház

december 20. (szombat) 16 óra: Recsk, Művelődési Ház

A rendezvények meghívói az alábbi linkekre kattintva olvashatók:  Bodony * 3 koncert

Békés, boldog Karácsonyt, Mindenkinek!

2015-11-28

A tizenharmadiknak is vége…

2015. október 3-án ismét megrendeztük a „Fúj, süvölt a Mátra szele” Nemzetközi Kórustalálkozót, amely az idén Minősítő Hangversennyé is alakult. Öt kórus vett részt az eseményen, ebből három kórus kérte a minősítését is a Kórusok és Zenekarok Országos Tanácsától. A tizenharmadik alkalom senkinek sem hozott szerencsétlenséget, a Szepsiből érkezett Egressy Béni Vegyeskar ismét arany-, a budapesti Hold Kórus mindjárt az első minősülése alkalmával gálakórus minősítést szerzett, míg a Mátrai Visszhangok Vegyeskar sikeresen megtartotta a 3 évvel ezelőtti fesztiválkórus minősítését. Mint a zsűri elnöke, dr. Kis Katalin kiemelte, egy minősítést nehezebb megtartani, mint megszerezni. A felkészülésre fordított hónapok feszített tempója után boldogan adjuk át magunkat ennek a tudatnak, egyben gratulálunk valamennyi minősülő kórusnak, és köszönjük az egri Fertálymesteri Testület Férfikarának, valamint a tiszafüredi Harmónia Kamarakórusnak, hogy műsorukkal színesítették rendezvényünket. Köszönjük Vajk Zsuzsanna karnagynak a felkészítést és a türelmet, Varga Gergő zongoraművész barátunknak, hogy ezúttal is „ránk ért”, Barta Enikőnek, Kalmár Bencének és Bujáki Balázsnak a szólókat, Holló Istvánné Ildikónak a templomi esemény előkészítését és levezénylését, nem utolsósorban pedig egyesületünk elnökének, Nagy Józsefné Ibolyának több hónapos fáradhatatlan szervező munkáját. Köszönjük továbbá Recsk Nagyközség Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap támogatását. Köszönet illet mindenkit, aki bármely módon, anyagi vagy egyéb támogatásával, táblák, tablók készítésével, csoportkíséréssel, kávé- és szendvicskészítéssel, tálalással, a helyszínek biztosításával stb. segített, és kösz az Univerzál Partyzenekarnak is a talpalávalóért!

2015-10-26